Glasvezel buitengebied Lees hier alles over aansluiting in het buitengebied


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Woon jij in een buitengebied in Nederland? Dan is de kans heel groot dat er op dit moment nog geen aansluiting voor glasvezel in je woning aanwezig is. Wellicht heb je wel de beschikking over een DSL lijn voor ADSL/VDSL contracten. Misschien heb je zelfs de optie voor Kabelinternet in het buitengebied (coax bij Ziggo). Toch halen deze verbindingstype niet de snelheid en de stabiliteit die glasvezel wel kan leveren. Op deze pagina leggen we uit wat u hieraan kunt doen om uiteindelijk ook een internetabonnement bij o.a. XS4ALL of Caiway af te kunnen sluiten.

Waarom is dit zo belangrijk?
Veel mensen in het buitengebied weten hoe vervelend het is: uren wachten tot een bestand is gedownload, het niet kunnen streamen van video’s, niet met meerdere mensen tegelijkertijd internetten. In de stad of in de grote dorpskernen speelt dit probleem doorgaans minder. Daar is iedereen gewend aan het gemak van snel internet. Met het oog op de toekomst is het belangrijk dat overal in Nederland glasvezel wordt aangelegd; ook buitenaf. Denk aan studerenden kinderen of ouderen die langer thuis kunnen blijven wonen. Het is een van de noodzakelijke levensbehoeften van de toekomst.

Wat kunnen buitengebieden doen?

Op veel plekken in Nederland wordt hard gewerkt met het realiseren van een landelijk dekkend glasvezelnetwerk. Maar hoe gaat dit precies in z’n werk? Het is een ingewikkeld proces waarbij de gemeente en een netwerkaanbieder een belangrijke rol speelt. Door middel van vraagbundeling wordt gekeken of het rendabel is om in een bepaald buitengebied glasvezel aan te leggen:

Vraagbundeling houdt in dat er wordt gekeken hoeveel procent van de huishoudens in een bepaald gebied bereid is om te investeren in glasvezel.

Wanneer de drempel van 45% of 50% wordt behaald dan kan de aanleg doorgaan. Er wordt dan een datum gepland waarop zal worden begonnen met de graafwerkzaamheden. Deelnemers in dit project betalen eenmalig een bedrag van gemiddeld €1500 voor de totale werkzaamheden. Er kan ook worden gekozen voor maandelijkse afbetaling binnen het abonnement. Je betaald dan zo rond de €12,50 extra per maand. Afhankelijk van je financiële situatie of persoonlijke wensen kies je een van de twee opties. Op verschillende websites kun je bekijken wanneer glasvezel bij jou beschikbaar komt. Partijen als glasvezelbuitenaf.nl en Reggefiber zijn hiermee bezig.