Wanneer glasvezel beschikbaar? Wanneer kan jij glasvezel abonnement afsluiten?


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Een vraag die veel gesteld wordt is: Wanneer glasvezel in mijn straat? Iedereen wil weten wanneer de verbinding bij hem / haar beschikbaar komt. Daarop is vaak geen direct antwoord te geven. Het aanleggen van glasvezel is namelijk een ingewikkeld, kostbare en tijdsintensieve gebeurtenis. Veel partijen zijn hierbij betrokken. Vaak lokale actiegroepen, een wethouder (gemeente) en de telecompartijen.

Glasvezel aanleggen is actie op gemeente niveau

Veel regio’s, en dan met name de dorpen en buitengebieden hebben te kampen met problemen met ADSL / kabel. De snelheid is laag en dat is met het oog op de toekomst niet goed. Er vinden daarom regelmatig speciale vraagbundelingsacties plaats. Georganiseerd door gemeente of bijvoorbeeld Reggefiber. Bij vraagbundeling wordt aan inwoners van een bepaald gebied gevraagd wanneer ze glasvezel willen. Indien vaak meer dan 50% aangeeft direct over de beschikbaarheid van glasvezel in hun straat of wijk te willen beschikken gaat men over tot aanleg hiervan. De inwoners betalen hiervoor eenmalig een bedrag (tussen de €1000 en €2000) of betalen een maandelijkse vergoeding in het abonnement (tussen de €7,50 en €15 per maand).

Glasvezel het internet van de toekomst

In de praktijk moet natuurlijk allemaal nog blijken hoe goed dat glasvezel internet wel niet is, maar wij denken dat het glasvezel internet zeker de toekomst zal worden en dat uiteindelijk (en dan praten we echt over jaren) ook de meerderheid van de huishoudens in Nederland glasvezel internet zal gaan gebruiken. Nu hebben nog slechts een paar van de ‘grote’ aanbieders van internet glasvezel in hun assortiment, maar uiteindelijk zullen meer aanbieders het voorbeeld gaan volgen. De aanbieders waar we het over hebben zijn Tele2 en KPN. Verder zijn er nog een aantal wat onbekendere (maar zeker niet minder goede) aanbieders zoals Lijbrandt actief met glasvezel internet.

Wanneer overal glasvezel in Nederland?

Omdat uiteindelijk glasvezel overal gelegd zal zijn in Nederland (daar gaan we wel vanuit) is glasvezel sowieso natuurlijk niet meer regio gebonden, maar ook kunnen dan alle aanbieders door heel Nederland leveren. U kunt dan glasvezel vergelijken tussen werkelijk alle aanbieders. Dit zal de markt absoluut ten goede komen. U als consument profiteert hier natuurlijk van, want een aanbieder zal het wel uit zijn hoofd laten om een hoge prijs te vragen als de concurrerende aanbieder dit niet doet. Een hoge concurrentie zorgt dus altijd voor lage prijzen. Dit is allemaal toekomstmuziek, want voordat heel Nederland is voorzien van glasvezel zijn we misschien wel 10 jaar verder. Alleen al het proces van het aanvragen van glasvezel voor een gemeente tot het aanleggen ervan kan al meer dan een jaar in beslag nemen. Om heel Nederland uiteindelijk te voorzien kan dus nog wel even op zich laten wachten.