Glasvezel of kabel internet Twijfel jij over kabel of glasvezel internet?


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Wat is glasvezel? Glasvezel, tot voorheen toch voornamelijk bekend als isolatiemateriaal, is een superdun kabeltje waarmee ontzettend snel data kan worden uitgewisseld. Door middel van het sturen van licht door de glasvezelkabels kan er zeer snel data worden verstuurd over grote afstanden. Glasvezel is een ontzettend betrouwbare manier om data te versturen. Dit is te danken aan het feit dat het licht dat door de glasvezel heen wordt gestuurd uitstekend reflecteert tegen de buitenzijde van de vezel en daardoor gaat er geen licht verloren. Dit zorgt voor een uitstekende data overdracht die dus bewezen heeft zeer betrouwbaar te zijn.

Waarom kiezen voor glasvezel in plaats van kabel?

Als u glasvezel thuis wilt hebben zijn er verschillende manieren om het ook daadwerkelijk daar te krijgen. U kunt bijvoorbeeld een glasvezelverbinding krijgen tot aan uw meterkast. Dit wordt ook wel FttH (Fiber to the Home) genoemd. De verbinding naar uw meterkast wordt dan gelegd vanaf de straatkast, die op zijn beurt weer in verbinding staat met de wijkcentrale. Vaak wordt bij glasvezel direct gedacht aan internet, maar u hoeft niet per se voor glasvezel internet te kiezen. U kunt ook enkel kiezen voor televisie of telefonie. De meeste mensen gaan bij glasvezel echter voor een alles in 1 pakket, waarbij dus de diensten internet, televisie en telefonie zijn inbegrepen. Naast de term FttH is er ook nog de term FttC, wat staat voor Fiber to the Curb. Anders als bij FttH wordt nu de glasvezelverbinding niet tot aan uw meterkast gelegd, maar stopt deze bij de straatkast. Bij FttC is er dus wel sprake van een glasvezelverbinding van de wijkcentrale naar de straatkast, maar daar houdt deze dan ook op. U pikt dan dus het signaal vanaf de straatkast op.

Kabel internet

Kabel internet wordt u aangeboden door UPC en Ziggo. Deze providers bieden op dit moment nog geen glasvezel internet aan. Mocht u puur geïnteresseerd zijn in glasvezel internet vanwege een hoge interent snelheid die u toch wel gegarandeerd heeft met glasvezel internet, dan kunt u in feite ook gewoon voor kabel internet kiezen. Met kabel internet kunnen namelijk ook belachelijk hoge internet snelheden worden bereikt van ruim over de 100 Mb/s. En met een dergelijke snelheid heeft u verder eigenlijk niets meer nodig, want dat moet toch al meer dan voldoende zijn om uw internet activiteiten snel en met gemak te kunnen uitvoeren. Ook is het zo dat kabel internet ook altijd vrij goed in de buurt komt van de snelheid die volgens de provider maximaal haalbaar is. Daarnaast betaalt u voor kabel internet met een hoge internet snelheid doorgaans net iets minder als u dit gaat vergelijken met glasvezel internet.

Internetsnelheid kabel of glasvezel

Waar glasvezel internet zich wel behoorlijk onderscheid van kabel internet is het feit dat er met dezelfde snelheid geüpload en gedownload kan worden. Bij kabel internet ligt de uploadsnelheid betrekkelijk lager dan de downloadsnelheid. Een ander voordeel van glasvezel internet ten opzichte van kabel internet is dat u een veel grotere keuze in providers heeft wat met kabel internet niet het geval is. In uw regio zult u namelijk slechts gebruik kunnen maken van 1 provider die kabel internet biedt en dus is kiezen er voor kabel internet niet bij.

ADSL internet

Gaat u glasvezel vergelijken, dan komt u tot de ontdekking dat er toch behoorlijk wat providers zijn die kunnen leveren. Een nog grotere keuze heeft u echter als u voor ADSL internet kiest, want vrijwel alle grote providers leveren namelijk ADSL. U moet dan natuurlijk wel geïnteresseerd zijn in ADSL internet, want er zitten toch wel een paar nadelen aan deze vorm van internet volgens ons. Het is namelijk zo dat kabel internet en glasvezel internet een veel stabielere verbinding hebben dan ADSL. Dit betekent niet dat uw internet niet goed is als u ADSL heeft, maar het kan wel betekenen dat u bij lange na niet in de buurt komt van de maximale snelheid die volgens de provider valt te behalen. Dit bedoelen we dus met een minder stabiele verbinding. Nou zal ook dit weer niet voor iedereen gelden, want er zijn zat mensen die zeer te spreken zijn over de behaalde internet snelheid met ADSL internet. Hoe het uiteindelijk met uw eigen internetverbinding zal zijn zal afhangen van de wijkcentrale bij u in de buurt en hoe deze gestationeerd is. Hierbij geldt dat hoe dichter deze bij uw woning staat, hoe beter het op te pikken signaal zal zijn en dit zal uiteraard zeer bevorderlijk werken voor de snelheid van uw ADSL internet. Met glasvezel internet heeft u daar geen last van en met glasvezel vergelijken kunt u direct bekijken of het voor u mogelijk is.